FX-FILES

Prijava

Telegram je bolji od WhatsApp-a!?!?!

Ranije ovog tjedna Facebook je kupio jednu od najpoznatijih aplikacija za izmjenjivanje poruka opće poznati WhatsApp i to ni manje ni više već za $19biliona!?! Tokom tih dana moj Facebook zid je bio pun ljudi koji su se žalili u svezi te kupnje, objašnjavajući moguće negativne posljedice te alternative za WhatsApp.

Mislim da je glupo prepirati se o privatnosti podataka na "fejsu", oni kojima je stalo do privatnosti trebali bi potražiti kvalitetniju alternativu. Tu dolazimo do Telegram-a koji izgleda obečavajući te ima dosta opcija za ponuditi.

Evo našeg mišljenja o tome:

Telegram – uzimamo nazad svoje pravo na privatnost

Telegram funkcionira kao i Whatsapp no za razliku od Whatsapp-a traži mogućnost da nam dostavi sigurnu, brzu i besplatnu komunikaciju. Pojavio se u App Store-u u 8 mjesecu 2013 godine te na Google Play-u dva mjeseca kasnije.
No koji su razlozi da koristimo Telegram umjesto Whatsapp-a?
Baziran je na Cloud tehnologiji, snažno enkriptiran te je open source, dostupan za Android, iOS, Windows Phone... i Windowse, Mac OSX, Unix... besplatan, bez sakrivenih stavki, bez reklama...

Ako želite biti potpuno sigurni u razgovorima tada možete koristiti samouništavajuće end-to-end ili (client-to-client) poruke.

Pročitali smo pohvale no da li je zaista tako?

Podešavanje profila je brzo i jednostavno, otvorite apliakciju, unesete svoj broj telefona i verificirate ga sa porukom. Aplikacija automatski pregleda imenik te postavi one kontakte koji koriste Telegram. Izgleda slično kao i whatsapp te nudi iste stvari, video transfer, data transfer, grupni chat i slično... No zanimljivo je da Telegram nudi i instalaciju desktop aplikacije pa možete dok ste na računalu chatati sa prijateljima što je jednostavnije nego tipkati na mobitel.

No, koliko je uistinu siguran Telegram?

Poruke poslane sa Telegrama su enkriptirane (evo nešto za geekove) 256-bitnim symetričnim AES, RSA 2048 te Diffie-Hellman sigurnosnim ključem. Ja nisam neki ekspert u enkripciji ali ovo uistinu bolesno dobro zvuči, osjećam se odmah sigurnije. Koliko je to sigurno govori ovaj podatak: Telegram je ponudio  $200.000 za bilo kojeg hakera koji će uspjeti haknuti njihovu enkripciju! Ovo je uistinu WOW!

playstorebutton

Video sadržaj

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 28 Srpanj 2014 20:40

Grad Zagreb

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.